Trwa ładowanie proszę czekać ...

Walentynkowe czekoladki

7 marca 2017

Takie ręcznie robione domowe pralinki możemy zrobić bez okazji, jako przekąskę, czy deser po kolacji. Świetnie sprawdzają się też jako podarunek dla ukochanej osoby na Walentynki. Będzie to dar prosto z serca, a nie kolejny niepotrzebny gadżet w kształcie serca. Ich przygotowanie nie jest trudne i nawet początkujący kucharz da sobie świetnie z nimi radę.

Przepis

150 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
50 g białej czekolady (fakultatywnie)
25 g masła
pół laski wanilii
kilka łyżek kremu czekoladowego
dodatki według uznania: posiekane migdały, orzechy laskowe, suszoną żurawina, rodzynki, śliwki, czy kolorowe drażetki
oraz małe foremki w kształcie serca

Przygotowanie rozpoczynamy od rozpuszczenia czekolady mlecznej i gorzkiej oraz masła w kąpieli wodnej. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wydobywamy z niej ziarenka, które dodajemy do roztopionej masy. Na dnie foremek wsypujemy nieco wybranych dodatków. Do każdej możemy dodać coś innego, wtedy każda z naszych pralinek będzie wyjątkowa. Następnie zalewamy wszystko płynną czekoladą (pamiętajmy, żeby nie lać do pełna). Na wierzch czekoladek nakładamy nieco kremu czekoladowego i chłodzimy je do momentu, aż stwardnieją (możemy przyspieszyć proces wkładając je do lodówki). Potem zalewamy wystudzony krem resztą roztopionej czekolady i pralinki wstawiamy znowu do chłodziarki, żeby dobrze zastygły.
Gdy będą twarde wyjmujemy je z lodówki i wydobywamy z foremek. W celu ich przystrojenia używamy białej czekolady. Musimy ją najpierw roztopić, a następnie delikatnie ozdabiać czekoladki od strony, która w foremkach znajdowała się na dole (czyli tam, gdzie wsypywane były ulubione dodatki).
Gdy pralinki będą już ozdobione ponownie chłodzimy je w lodówce. Po kilku godzinach możemy je jeść. Jeśli chcemy komuś wręczyć nasze dzieło warto pomyśleć o oryginalnym zapakowani pralinek. Można zawinąć je w celofan i ozdobić tasiemkami, albo tradycyjne zapakować w papier i włożyć je do pudełka. Wszystko zależy od naszej inwencji, a także tego, co mamy pod ręką. Ostatnio w modzie są miłosne słoiczki, które możemy wypełnić własnoręczne robionymi pralinkami. Wykorzystujemy do tego taki słoik jaki mamy w domu (ewentualnie możemy kupić jakiś gotowy). Przystrajamy go wstążką oraz kolorowym samoprzylepnym papierem, z którego możemy wyciąć serduszka. Na pewno będzie to wyjątkowy prezent.