Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przez żołądek do serca, czyli przepisy na Walentynki

7 marca 2017

Sezon walentynkowy dla niektórych mógłby trwać cały rok, bo słodkie ciasta z ozdobami w kształcie serca smakują każdemu. Takie przepisy na słodkości mogą inspirować. Ciastko walentynkowe powinno mieć odpowiednią formę i być przygotowane z miłością.
Każdy pomysł na wypiek można wzbogacić na przykład elementem wykonanym z lukru w kolorze czerwonym. Takie kulinarne słodkości mogą „przemycić” uczucia i je wyrazić. Warto zastosować afrodyzjaki, które podkręcą atmosferę po zjedzeniu ciasta. Są to głównie przyprawy takie jak: cynamon, czekolada i wanilia. Takie dodatki będą bardziej docenione przez naszego partnera, niż kosztowne prezenty.

Słodkie serduszka

Taki deser jest banalnie prosty, a efekt jest piorunujący. Potrzebujemy 3 białka, szczyptę soli, 2 łyżki cukru, 3 łyżki czerwonej galaretki (o smaku truskawkowym, malinowym lub porzeczkowym) i 3 łyżki gorącej wody.
Na początku rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie mieszamy ją z galaretką i cukrem. W innym naczyniu ubijamy sztywną pianę z białek dodając w trakcie szczyptę soli i mieszamy ją z galaretką i żelatyną. Przekładamy go foremek w kształcie serca i chowamy do lodówki. Gdy masa zastygnie przekładamy ją bitą śmietaną.

Jagodowe muffinki

Potrzebujemy 500 g jagód (możemy użyć mrożonych), 300 g mąki, 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 2 jaja, 100 g cukru, 50 g rozpuszczonego masła oraz 300 ml maślanki.
Mieszamy wszystkie składniki oprócz jagód, gdy ciasto będzie miało jednolitą formę przekładamy do papilotek wyłożonych w formie, a do każdej z nich wtykamy jagody. Pieczemy około 25 minut w 180ºC, aż babeczki się zarumienią.

Czekoladowe fondue

Roztopiona czekolada, w której możemy we dwoje maczać owoce lub pianki może rozbudzić wyobraźnię. Musimy posiadać specjalne naczynie z podgrzewaczem, gdzie umieszczamy czekoladę do roztopienia. Najlepiej smakują z nią lekko kwaśne truskawki, tworząc intrygujący afrodyzjak.

Różowe bezy

Składniki: 4 białka, odrobina soli, 200 g cukru pudru oraz 1,5 łyżeczki kisielu malinowego lub truskawkowego.
Aby je przyrządzić musimy ubić na sztywno nasze białka dodając trochę soli w trakcie. Do piany stopniowo dosypujemy cukier puder, na końcu dodając sypki kisiel. Bezy wyciskamy na foremką za pomocą szprycy kucharskiej. Pieczemy, a właściwie suszymy przez około 50 minut w 140ºC.