Trwa ładowanie proszę czekać ...

Co potrzebujemy do zrobienia domowego wina?

7 marca 2017

Polacy według statystyk najchętniej piją piwo i wódkę, jednak ta tendencja się zmienia. Coraz więcej osób wybiera wino jako zamiennik mocniejszych alkoholi i jest to na pewno lepsze dla ich zdrowia. Takie domowe owocowe wino można z łatwością zrobić, potrzebne są nam głównie owoce i trochę czasu. Warto spróbować, żeby takie lekkie wino towarzyszyło nam w zimne, ciemne wieczory, gdy lato przeminie.

Zakup podstawowego sprzętu

Zrobienie wina wymaga od nas zaopatrzenia się w kilka rzeczy, niezbędnych przeprowadzenia procesu fermentacji. Po pierwsze potrzebna nam jest butla, w której będzie dojrzewało wino. Mamy do wyboru gąsior, czyli niezbyt duże naczynie wykonane ze szkła, przeznaczone do robienia naszej mikstury. Mieści w sobie 5 litrów płynu. Kolejną propozycją jest balon, naczynie bardziej pojemne i pękate w kształcie. Używając go możemy robić nawet 60 litrów wina jednocześnie. Zazwyczaj jednak butla o wielkości 10-25 litrów wystarczy. Ostatnią możliwością jest baniak, czy inaczej pojemnik fermentacyjny, wykonany z tworzywa sztucznego. Jego pojemność to zazwyczaj 30 litrów.
Kolejnym wymogiem jest posiadanie rurki fermentacyjnej, która będzie odprowadzała dwutlenek węgla wydzielający się z wina. Każdy baniak powinien posiadać korek, jeśli takiego nie ma należy go dokupić. Potrzebny będzie także wężyk przeznaczony do kontaktu z żywnością.

Surowce

Każde wino składa się z czterech podstawowych składników, czyli z wody, cukru, owoców (zbóż, ziół etc) i drożdży.
Woda przeznaczona do produkcji wina może pochodzić z kranu, jednak powinna być uprzednio przegotowana. Możemy użyć także wody mineralnej, więc warto zaopatrzyć się w 5 litrowe baniaki, które z łatwością możemy dostać w każdym supermarkecie.
Cukier przekształca się w trakcie fermentacji alkoholowej w dwutlenek węgla i etanol. Dodaje się go w porcjach, a nie cały od razu. Musimy go przed dodaniem rozpuścić w wodzie, żeby miał konsystencję syropu.
Najlepsze do wina są owoce, które zawierają dużo soku, to z nich robimy tak zwany moszcz, czyli podstawę mikstury. Jednak napoje alkoholowe możemy robić z innych surowców, takich jak zboża, kwiaty, warzywa lub zioła.
Podstawą są także drożdże winne, bo bez nich fermentacja nie zajdzie a jeśli już to za pomocą drożdży dzikich, które mogą nawet trujące, albo po prostu mało wydajne. Jeśli kupimy drożdże szlachetne mamy gwarancje odpowiedniej fermentacji i jakości wina jako produktu końcowego.