Trwa ładowanie proszę czekać ...

Pampuchy

7 marca 2017

W zależności od regionu Polski nazywane są inaczej. Mówi się o nich: pączki na parze, pyzy drożdżowe, kluski parowe, parzaki, buchty etc. Można serwować je na słodko lub na słono. Są gotowane na parze, dzięki czemu są bardzo delikatne, rozpływające się w ustach. Najlepiej smakują świeżo zrobione na ciepło, później możemy odgrzać je w mikrofalówce lub pokroić na grube plastry i odsmażyć na patelni.

Jeśli nie posiadamy specjalnego garnka do gotowania na parze możemy wykorzystać taki jaki mamy, uprzednio zawiązując na nim gazę lub umieszczając metalową siatkę w środku. Warto wybrać garnek nieco szerszy, aby nasze kluski się na nim zmieściły. Po umieszczeniu ich nad parą garnek należy przykryć szczelnie pokrywką i poczekać, aż wyrosną.

Składniki (12-14 sztuk)

0,5 kg mąki pszennej (plus odrobina do podsypania)
szklanka mleka
2 jajka (rozmącone)
2 żółtka
50 g masła (roztopionego)
30 g cukru
szczypta soli
30 g świeżych drożdży/14 g drożdży suchych

Dodatkowo należy przygotować ulubione owoce w syropie, na przykład maliny oraz sos wanilinowo-śmietankowy.
Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli takich używamy), gdy stosujemy świeże najpierw musimy zrobić rozczyn.
Następnie dodajemy resztę składników, na samym końcu dolewając roztopione masło. Ciasto trzeba wyrabiać przez kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypać trochę mąki, ale nie za dużo, żeby nie zniszczyć struktury naszych klusek. Gdy wyrobimy ciasto formujemy w kulkę, wkładamy do miski oprószonej lekko mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia (1-1,5 h).

Jak ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na oprószony mąką blat i wyrabiamy. Odrywając kawałki ciasta formujemy kluski o wielkości około 65 g. Odkładamy je na ręcznik lub stolnicę oprószoną mąką, potem przykrywamy je i zostawiamy w ciepłym miejscu w celu podwojenia objętości (20-25 min.). Uważajmy na to, żeby kluski nie stały się przerośnięte. Proces rośnięcia możemy zatrzymać chowając kluski do lodówki, gdy reszta będzie parzyła się w garnku.

Przygotowujemy garnek napełniając go do 1/4 objętości wodą, którą zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na palniku, tak żeby woda lekko parowała i nakładamy wyrośnięte kluski luźno na gazie, czy sitku. Przykrywamy szczelnie pokrywką i zostawiamy na parze na 10 minut. W trakcie nie powinno się odkrywać pokrywki, żeby nasze pampuchy nie opadły.

Podajemy jeszcze ciepłe polane słodkim sosem z dodatkiem owoców.