Trwa ładowanie proszę czekać ...

Pączki z nadzieniem orzechowym

7 marca 2017

Masło orzechowe staje się coraz bardziej trendy, poza tym, że jest smaczne jest też bardzo zdrowe (oczywiście jeśli wybierzemy produkt nie zawierający podejrzanych dodatków w składzie). Przepis na pączki z aksamitnym nadzieniem z masła orzechowego, obtoczone w cukrze, z dekoracją z pasków czekoladowych i pokruszonych orzeszkami.

Składniki (12-14 sztuk)

0,5 kg mąki pszennej (plus trochę do podsypywania)
180 ml mleka
2 jajka (roztrzepane)
1 żółtko
60 g masła (roztopionego)
60 g cukru
20 g świeżych drożdży/10 g suchych drożdży
1 łyżka amaretto/wódki/ekstraktu z wanilii

Dodatki:
drobny cukier
krem z masła orzechowego
tłuszcz do smażenia (smalec, olej kokosowy lub rzepakowy)- ilość zależy od naczynia, w którym będziemy smażyć
posiekane solone orzeszki

Mąkę należy przesiać, aby ciasto stało się bardziej lekkie i puszyste, potem wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi musimy wcześniej zrobić rozczyn).
Potem dodajemy resztę składników, wyrabiamy ciasto a na końcu dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy wszystko przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (raczej nie powinniśmy dodawać więcej mąki, bo pączki zrobią się ciężkie). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Następnie ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką, wyrabiamy przez chwilę. Ręcznie formujemy kulki, o wielkości według uznania. Odkładamy je na stolnicę oprószoną mąką, albo ręczniczek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce w celu podwojenia objętości (25-40 minut).

Po wyrośnięciu smażymy pączki w tłuszczu (musi mieć 175°C), po 1.5 minuty z każdej strony. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, bo pączki będą surowe w środku, a zbyt spieczone na zewnątrz. Po usmażeniu układamy je na bibułę do odsączenia tłuszczu. Obtaczamy je w cukrze, gdy są jeszcze lekko ciepłe.

Krem z masła orzechowego

125 g gładkiego masła orzechowego
125 g serka mascarpone (zimnego)
100 ml śmietany kremówki (36%, zimnej)
80 g cukru pudru
1,5 łyżki amaretto

Miksujemy masło orzechowe i mascarpone do momentu, aż uzyskamy gładki krem. Dodajemy cukier puder, amaretto, nadal miksujemy. Na końcu dodajemy śmietanę kremówkę i bijamy do powstania gładkiego kremu.

Krem z masła orzechowego przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy nim pączki. Na wierzchu dekorujemy pączki paskami czekoladowymi i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.