Trwa ładowanie proszę czekać ...

Jagodowe ciasto drożdżowe

7 marca 2017

Super-wysokie ciasto drożdżowe, które niełatwo można utrzymać w dłoni. Takie ciasta robiły nasze babcie, a teraz spotykamy je w dobrych cukierniach. Jednak okazuje się, że nie jest wcale tak trudno wyhodować dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe. Jest elastyczne, dlatego dobrze się z nim działa w kuchni, wyrasta nawet na niewielkiej ilości dodanych drożdży w stosunku do mąki. Pyszne, z kwaskowymi jagodami i kruszonką.
Jeśli mamy ochotę na nieco niższe ciasto możemy użyć większej foremki i dodać więcej owoców.

Składniki

200 ml kefiru/maślanki/zsiadłego mleka
90 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
3 spore jaja
1 żółtko
około 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki i 2 łyżki cukru
szczypta soli
30 g świeżych drożdży/14 g suchych drożdży

Oraz

pół kilograma jagód/borówek amerykańskich
2 łyżki masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
kruszonka

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn). Najlepiej od razu nie dodawać całej ilości mąki, tylko zostawić 1/4 szklanki na później do ewentualnego dodania do ciasta. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy, stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Wygniatamy ciasto, aż zrobi się odpowiednio elastyczne i miękkie. Formujemy z niego kulę, którą wkładamy w ciepłe miejsce bez przeciągów i nakrywamy ręczniczkiem. Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość, około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie przez chwilę (aby je odgazować) i wkładamy do wysokiej foremki (powinna mieć minimum 6 cm) o wymiarach 33 x 25 cm. Oczywiście wcześniej wykładamy ją papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy ręką i wygładzamy. Smarujemy powierzchnię używając pędzelka kuchennego maczanego w maśle, posypujemy jagodami/borówkami i kruszonką. Przykrywamy folią spożywczą lub ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto zwiększyło swoją objętość dwukrotnie.

Piekarnik nastawiamy na 180ºC, ciasto pieczemy 35 minut bez włączania termoobiegu (najlepiej jest ustawić grzanie góra-dół). Następnie wyłączamy piekarnik i lekko go uchylamy, możemy włożyć na przykład łyżkę drewnianą między drzwiczki i zostawiamy tak do całkowitego wystudzenia ciasta.

Kruszonka

90 g mąki pszennej
50 g cukru
8 g cukru wanilinowego
60 g masła (rozpuszczonego)
W naczyniu umieszczamy wszystkie składniki sypkie, na końcu dodajemy ciepłe, płynne masło i mieszamy palcami formując kruszonkę.