Trwa ładowanie proszę czekać ...

Drożdżówki z twarogiem i morelami

7 marca 2017

Pyszne i sycące drożdżówki, które bardzo łatwo zrobić. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych.
Delikatne ciasto drożdżowe w połączeniu z twarogiem i sezonowymi morelami zadowolą każdego.

Składniki (10 sztuk)

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka (letniego)
3 porządne łyżki cukru
1 jajo
1 żółtko
szczypta soli
60 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
14 g świeżych drożdży/7 g suchych drożdży

Oraz

5 sporych moreli (przekrojonych na pół i wypestkowanych)
1 jajo roztrzepane z łyżką mleka albo wody (do posmarowania drożdżówek)

Do mąki dodajemy suche drożdże (jeśli takich używamy), jeśli korzystamy ze świeżych musimy robić rozczyn. Później dodajemy resztę składników i wyrabiamy, na samym końcu dolewając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i miękkie. Formujemy z niego kulę, którą chowamy pod przykryciem do miski uprzednio oprószonej mąką. Odstawiamy z ciepłe miejsce, gdzie nie ma przeciągu i czekamy aż podwoi swoją objętość. Trwa to zazwyczaj 1,5 godziny.

Jak ciasto już urośnie, należy je ponownie zagnieść i podzielić na 10 części takiej samej wielkości. Formujemy okrągłe bułki, które układamy kolejno na dwóch blaszkach (wyłożonych uprzednio papierem do pieczenia) dając im trochę miejsca wokół siebie. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i zostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu, aż podwoją swoją objętość.

Urośnięte bułeczki, dnem szklanki robimy z każdej wgłębienie, przyciskając ją mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto musi być bardzo cienkie w tym miejscu). Do dołków nakładamy dużą łyżkę masy z sera twarogowego, a na wierzch kładziemy połówkę moreli (rozcięcie powinno być na górze) i lekko dociskamy. Drożdżówki (a właściwie samo ciasto wokół) smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu sypiemy kruszonką.

Bułeczki należy piec 15-20 minut w temperaturze 190ºC. Zarumienione drożdżówki są już gotowe, więc wyciągamy je i studzimy na kratce.

Masa serowa

250 g półtłustego/tłustego twarogu (musi być zmielony trzykrotnie)
1 żółtko
2 łyżki masła
1/4 szklanki cukru
pół opakowania cukru wanilinowego

Składniki powinny być wyciągnięte z lodówki, żeby uzyskały temperaturę pokojową. Umieszczamy je w misce miksera i rozcieramy dokładnie, do momentu zespolenia się masy.

Kruszonka

0,5 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (można pominąć jeśli używamy cukru z wanilią)
60 g masła (rozpuszczonego)

Składniki wyrabiamy ugniatając je lekko samymi palcami.