Trwa ładowanie proszę czekać ...

Drożdżówki z pomarańczą i żurawiną

7 marca 2017

Drożdżówki w zupełnie nowej formie, z dodatkiem aromatycznej pomarańczy i dużą ilością żurawiny. Formujemy je w ślimaczki, aby wyglądały jeszcze bardziej apetycznie, niż są w rzeczywistości. Rozchodzą się bardzo szybko także możemy zrobić ich nieco więcej, podwajając porcję składników.

Składniki (12 sztuk)

540 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru
3/4 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży/20 g świeżych drożdży
75 g masła (roztopionego)
250 ml mleka
2 dużej jaja

Mieszkamy mąkę z suchymi drożdżami (jeśli używamy świeżych najpierw musimy zrobić rozczyn). Dodajemy resztę składników, wyrabiamy, a na samym końcu dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy je na nowo do momentu, aż stanie się miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, przykrywamy je ściereczką, i zostawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość (1-1,5 h).

Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm, osypując stolnicę i wałek mąką, tak aby się ono nie kleiło.
Przygotowane ciasto smarujemy równomiernie nadzieniem żurawinowym. Zwijamy dość ściśle wzdłuż krótszego boku, nadając ciastu kształt rolady. Naostrzonym nożem kroimy na około 3 cm kawałki. Układamy je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożoną papierem do pieczenia), drożdżówki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia (aż podwoją swoją objętość).
Wyrośnięte już bułki wstawiamy do piekarnika na 20 minut nastawionego na 180°C. Potem wyjmujemy je i studzimy. Lekko ciepłe drożdżówki lukrujemy przygotowanym świeżo lukrem pomarańczowym, odrywamy je od siebie i podajemy.

Nadzienie żurawinowo-pomarańczowe

400 g żurawiny mrożonej lub suszonej
120 g cukru
skórka z jednej pomarańczy
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

Wrzucamy wszystkie składniki do rondelka, mieszkamy. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru i nasiąknięcia żurawiny sokiem. Zagotować i zostawić na ogniu przez 2-3 minuty do zgęstnienia. Zdjąć z palnika i wystudzić.

Dodatkowo:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy

Wszystkie składniki ucieramy na lukier, za pomocą grzbietu łyżki lub miksera. Konsystencje regulujemy dodając po trochu sok i cukier puder, do uzyskania idealnego lukru.