Trwa ładowanie proszę czekać ...

Cinnabons, czyli bułeczki z cynamonem

7 marca 2017

Cinnabons to bułeczki cynamonowe z glazurą z serka kremowego wymyślone w USA. Przepis na oryginalne drożdżówki jest strzeżony tajemnicą, jednak możemy spróbować zrobić coś, co będzie łudząco przypominało ich smak. To lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, obfitość cynamonowego nadzienia i słodka polewa z serka kremowego zapewni nam pełnię przyjemności i może uzależniać.

Składniki (12 sztuk)

540 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru
3/4 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży/20 g świeżych drożdży
75 g masła (roztopionego)
250 ml mleka
2 jaja

Mąkę należy przesiać, następnie wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli używamy świeżych, musimy zrobić rozczyn). Dodajemy resztę składników, na samym końcu dodając rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do uprzednio oprószonej mąką miski i odstawiamy z ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i czekamy, aż ciasto podwoi swoja objętość (1-1,5 h).

Jak ciasto będzie gotowe, należy rozwałkować je na prostokąt o wielkości około 40 na 30 cm, lekko podsypując mąkę stolnicę i wałek, żeby się nie kleiło.

Gotowy prostokąt smarujemy rozpuszczonym tłuszczem i sypiemy cynamonowym cukrem. Zwijamy go ściśle wzdłuż dłuższego boku, kształtem powinien przypominać roladę. Bardzo ostrym nożem kroimy na około 3 cm kawałki (dzielimy je na 12 części). Układamy je w foremce wielkości 23 x 33 cm (musimy wyłożyć ją papierem do pieczenia). Nasze drożdżówki zetkną się ze sobą w trakcie wyrastania. Przykrywamy ręczniczkiem kuchennym i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Gdy nasze bułeczki wyrosną, wstawiamy je do piekarnika ustawionego na 180ºC i pieczemy przez 20 minut. Następnie wyjmujemy foremkę z bułeczkami i studzimy. Letnie drożdżówki pokrywamy polewą z serka kremowego, odrywamy i podajemy.

Nadzienie z cynamonem

80 g masła
200 g brązowego cukru (drobnego)
3 łyżki mielonego cynamonu

Tłuszcz roztapiamy, lekko studzimy po czym dodajemy brązowy cukier i cynamon. Mieszamy i odkładamy.

Polewa z serka kremowego

60 g masła
1/2-3/4 szklanki cukru pudru
120 g serka kremowego (typu philadelphia)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2-4 łyżki mleka

Powyższe składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Do miski wkładamy masło, cukier puder i ekstrakt wanilinowy. Składniki ucieramy do momentu uzyskania puszystej i jasnej masy. Dodajemy serek kremowy i ucieramy do gładkości. Do masy stopniowo dolewamy mleka, regulując gęstość polewy (powinna być płynna).